Telemark står ovenfor to store utfordringer. Klimaendringene krever omlegging til et lavutslippssamfunn og fylket trenger nye arbeidsplasser og verdiskaping. Fyresdal Næringshage legger til rette for et nettverk der bedrifter sammen målsetter å utvikle nye varer og tjenester basert på lokale bioressurser.
Målet er å øke innovasjonsevnen
Økt verdiskaping for medlemmene og regionen er målet til bedriftsnettverket forteller Liv Nærum som er koordinator. For å få økt verdiskaping i den enkelte bedrift skal vi jobbe med å øke bedriftene sin innovasjonsevne, noe som er nødvendig for å skape nye, levedyktige tilbud og oppnå økonomisk vekst sier Kristin Vedum. Hun avsluttet i vår et masterprogram på BI innen innovasjon og skrev sin masteroppgave om kritiske faktorer for å lykkes med det lokale nettverket.
Konkrete prosjekter
Gjennom prosjektet Bioøkonomi Telemark er det jobbet fram flere prosjektskisser for nye varer og tjenester. Det er disse ideene nettverket har som mål og realisere, sammen med andre prosjekter basert på lokal kompetanse. I nettverket vil vi overføre ideer og kunnskap fra andre bransjer og teknologier. Det handler ikke så mye å tenke ”utenfor boksen”, men å kombinere ”bokser” som ingen har gjort før.
Medlemmene i nettverket

Mads Dorenfeldt Jenssen i Telemarkrøye AS
Det er mange motiverte bedrifter i Vest-Telemark forteller Olav A. Veum, som er primus motor i det å nye nettverket. Vi har prøvd å sette sammen nettverket slik at medlemmene får mest mulig nytte av tiden de investerer. Sammensetning av
medlemmene avgjør hvor mye som kommer ut av nettverket. Det er mer sannsynlig at medlemmene finner ny og nyttig informasjon hos forbindelser de ikke kjenner så godt fra før. Ved å skape en passende differensiering blant medlemmene kan de utvikle kunnskap som langt overgår det hver enkelt bedrift kunne klart på egenhånd. Suksesskriteriene for at vi skal lykkes er flere, men lederne i den enkelte bedrift må ha ”passion for the mission”, gå foran og vise vei samt ta eierskap til prosjektene sier Vedum.
«En fallgruve er at bedriftene ikke føler nok eierskap til samarbeidet sier Mads Dorenfeldt Jenssen i Telemarkrøye»
Stort potensiale
Medlemmene i nettverket har potensiale til å skape flere typer innovasjoner. Vi vil bygge opp tillit og en delingskultur, vi vil øke kunnskapen vår om virkemiddelapparatet og kapitalmarkedet – og vi vil utnytte hverandres kompetanse. Nettverket, som foreløpig mangler noe navn, er inne i en forprosjektfase – målet er å gå videre til hovedprosjekt så snart vi har finansering fra Innovasjon Norge på plass sier Veum.
”Vi tror jo at når man er mange sammen kan man være heldig og noen kan noe, vet noe eller kjenner noen som kjenner noen. Nettverk og kontakter tror jeg er viktig når vi skal reise kapital sier Åshild Reime i Smarte Hytter»
Fakta;
- Målet for medlemmene er å øke egen innovasjonsevnen og verdiskaping basert på samarbeid i nettverk
- Medlemmene i nettverket er alle er relevant for utvikling av felles prosjekter basert på bioressurser
- Bedrifter som har signert intensjonsavtale er; Valebjørg Design, Faun Naturforvalting, Fyresdal Plan og Oppmåling, Fyresdal sag og bygg, Fyresdal skogeierlag, Fyresdal Tre, Kile håndlaft, Signe Greivstad, Smarte hytter, Telemark Lys, Telemarkrøye, Stiftelsen Telemarkforsking, Fyresdal kommune, Høgskolen i Sørøst-Norge, Fyresdal Næringshage er juridisk avtalepartner og koordinator
- Nettverket har åpning for flere bedrifter medlemmer som er sultne på nyskaping
Fyresdal Næringshage, 23. august 2017
Comments are closed.