Lokal verdiskaping var hovedfokuset på BIG BIO konferansen i Fyresdal Næringshage 22. November 2016. Over 50 representanter fra ulike næringer og sektorer fra Sør- og Østlandet var samlet der felles mål er å utnytte lokalt råstoff for å skape arbeidsplasser i eget nærområde. Dagen var en viktig markering og ga oss kunnskap om det uforløste potensialet vi har innen viderefordeling av biomasse i Telemark sier daglig leder i Fyresdal Næringshage, Olav. A Veum. Dette var også temaet for innlegget til fagmiljøet Fyresdal Næringshage.
Innblanding av bærekraftig biodrivstoff i fossilt brensel
Terje Aasland, stortingsrepresentant (Ap) fra Telemark har blant mange verv, lederrollen i Arbeiderpartiets industriutvalget. Her jobber vi aktivt for å tilrettelegge for ny industri i Norge forteller han. På BIG BIO berørte han flere viktige temaer, og han var spesielt opptatt av Arbeiderpartiet sitt mål om å sette krav om innblanding av bærekraftig biodrivstoff i fossilt brensel. Dette alene løser ikke klimaproblemet sier han, men vårt mål om vesentlig innblanding innen 2020 med en klar plan for opptrapping er et viktig bidrag.
Vi har 100 ansatte som står klar til å hjelpe
Slik avsluttet Bjørn Håvard Evjen, Direktør for Seksjon for skog og utmark, ved Norsk Institutt for Bioøkonomi på Ås sitt innlegg. Evjen trakk frem at Bergen har verdens høyeste trehus og rundt om i Norge bygges det nye studentboliger i tre. Ferdige moduler fraktes til byggetomten og settes sammen på få dager. Eksempelvis kommer det ferdige bad fra Italia – det er bare å koble til strøm og vann så er dusjen klar. Norge har en klart mål om å bruke tre forteller han, men dessverre finnes det ikke noen leverandører av massivtreelementer. I dag er mesteparten import, det vil si at det et stort mulighetsrom for norsk industri. NIBIO skal være det nasjonalt ledende forskningsinstituttet for utvikling av kunnskap om bioøkonomi i Norge og har i dag 650 ansatte. Trenger dere hjelp til deres ideer og prosjekter er det bare å ringe oppfordrer Evjen deltakerne på BIG BIO.

Adm direktør i AT Skog SA, Anders Roger Øynes, Stortingsrepresentant Terje Lien Aasland og Direktør for Seksjon for Skog og Utmark ved NIBIO.
Produksjon av miljøvennlig biokarbon
Når jeg var liten sa min mor at dersom jeg satt for nærme TVén ble jeg blind, sa administrerende direktør i AT Skog SA, Anders Roger Øynes. Det er jo ikke sant, men var ment for å skape en atferdsendring. Nå trenger vi å skape en atferdsendring for å redusere utslipp av klimagasser. AT Skog SA investerer blant annet i Eyde Biokarbon sammen med flere innen prosessindustrien. Nå testkjøres det og vi jobber for et pilotanlegg med oppstart innen 2 år forteller han. Målet er at biokarbon skal erstatte fossile råstoff som koks og kull brukt i norsk prosessindustri, gi lønnsomhet i hele verdikjeden og skape nye arbeidsplasser forteller Øynes. Eksport er avgjørende for å holde aktivitet i skogbruket i Norge. Nå må vi midlertid også få etablert ny norsk treforbrukende industri, slik at verdiskapingen blir i landet. Vi har gjort det før, og vi kan gjøre det igjen avslutter Øynes.
Kan vi produsere 10.000 tonn røye i Telemark?
Røyeproduksjon har så langt vært en liten industri i Norge forteller Espen Lydersen, professor i limnologi ved Høgskolen i Sørøst- Norge. Han brukte BIG BIO til å fortelle om sitt omfattende forskingsprogram, «GreenChar» (Bærekraftig Røye), og arbeidet med kunnskapsbasert oppdrett av stedegen røye i Telemark. Målet er å øke produksjonen i Telemark til 10.000 tonn årlig. I dag produseres det rundt 25 tonn, mens konsesjonen i Fyresdal er for 300 000 tonn i året, den største i sitt slag.
Sirkulærøkonomien er sentral i arbeidet som gjennomføres i regi av Høgskolen i Sørøst-Norge. Vi jobber parallelt med en fullskala anaerob nedbrytningsreaktor på Molandsmoen i Fyresdal, nær infrastrukturen til Telemarkrøye AS. Her kan vi produsere biogass og gjødselprodukter av slakteavfall, ekskrementer fra røyeproduksjon, husdyrgjødsel og skogavfall forteller han. Et slik anlegg i Fyresdal vil gi store samfunnsmessige ringvirkninger for hele Vest-Telemark smiler en tydelig og ivrig Lydersen.
Et nytt norsk industrieventyr – starter det i Åmli?
Biozin AS er et spennende norsk selskap eid av Bergene Holm AS. Selskapet jobber fram det første anlegget i Norge som skal produsere biodrivstoffet biozin. Produktet biozin er et fornybart, bærekraftig, 2. generasjons biodrivstoff basert på biproduktene fra skogen. Lars Frode Askheim er CEO i Biozin AS og fortalte oss om denne nyskapingen. De planlegger 5 fabrikker i Norge, i kommuner med nær tilgang til store kvanta av bioressurser der det i tillegg finnes industri som kan nytte overskuddsvarme fra produksjonen. Et av anleggene planlegges i Åmli i 2020-2022 forteller han. Hver fabrikk er estimert til å koste 2 milliarder og ha en omsetning på 1 milliard årlig. Våre fabrikker vil gi store ringvirkninger lokalt forteller en meget entusiastisk Askheim. Den direkte sysselsettingen vil være rundt 70-75 årsverk, i tillegg kommer de indirekte effektene som støttefunksjoner, flere barnehageplasser, økt varehandel, større oppslutning om lag og foreninger med mer.
BIG BIO- konferansen ble avsluttet med debatt. Det som er fantastisk i debattene nå er alle enige om utfordringene og at bioressursene er et viktig middel for å nå målene sier Aasland. Bioressursene lokalt er avgjørende for verdiskaping på fastlands Norge. Forøvrig har dere fått det helt fantastisk her i Fyresdal Næringshage sier han, jeg er imponert. Kunnskapsmiljøer som dette er avgjørende for å lykkes i framtiden.
Artikkelen er skrevet av Kristin Vedum, Silva Consult AS. Kristin.vedum@silvaconsult.no
24. november 2016
Comments are closed.