Telemark Lys er en av bedriftene som snart flytter inn i Fyresdal Næringshage. Telemark Lys har ansvaret for kommunen sitt integreringsarbeid og tar i bruk nye, eller rettere sagt gamle metoder for at flyktninger skal bli kjent med landet vårt.
Bruker bioressursene
Nylig oppfordret daglig leder Elisabeth Gasmann hageeiere i Fyresdal til å utnytte all den flotte hagebæra som finnes rundt i de mange hagene i bygda. Vi vet at før var dette en viktig matauk for de fleste sier Gasmann, men færre og færre bruker denne fantastiske ressursen. Telemark Lys kunne derfor tilby seg å komme til den enkelte hageeier å plukke bær og ta med hjem til Kafe Teisner for videreforedling. Responsen var god fra hageeierne og dermed ble det noen fine dager ute ute blant bærbuskene for mange av flyktningene.
Liker ikke regn
Det ble et par dager med blåbærplukking ute i skogen også forteller Gasmann. Det er jo skikkelig blåbærår i Fyresdal i år. De fleste var ivrige, men en av dagene var det regn, litt yr i lufta. Det var ikke populært blant bærplukkerne, spesielt ikke hos mennene. En av kokkene på Kafe Teisner, Rami Ahmead, forteller at i Syria er det en del som ikke ønsker å jobbe ute når det regner. Da prøver man kanskje heller å få en avtale med arbeidsgiver om å slippe, mot at blir trekt i lønn.
Mer vant til avocado og mango enn blåbær og rips
Flyktninger fra Syria kommer oss på flukt fra krig og nød. Men mellom alt det vonde de opplever finner vi en helt fantastisk matkultur. Syria er arnesteden for det gode kjøkkenet i øst-Middelhavet og de er spesielt flinke til å kombinere frukt eller saften fra frukt til kjøtt og fisk. Spesielt mango og avocado er flyktningene vant med å høste og bruke i sin mat. Vi får håpe at de framover også kan bli glad i våre norske råvarer og bruke disse også i sin matlaging sier Gasmann. Ellers oppfordrer hun til å besøke Telemark Lys sin egen kafe Teisner der ofte serverer mat med smaker fra Syria og midt- Østen.
Prøveprosjekt
Årets høsting og safting var et prøveprosjekt for Telemark Lys. Er dette noe som kan gi noe positivt til integreringsarbeidet og at produktene blir etterspurt blir det i større skala neste år forteller daglig leder. Bærene er foredlet på kjøkkenet på kafe Teisner under kyndig oppsyn av kokken Trond Rustand. Vi bruker minst mulig sukker og konserveringsmidler, samtidig som vi er opptatt av at det skal smake godt forteller han. Saften fra årets produksjon er til salgs på Kafe Teisner her på Fyresdal Næringshage og på Krambua som ligger i Fyresdal sentrum.

Ferdige produkter, klar til å drikkes.
Fakta Telemark Lys:
- Telemark Lys er ei attførings- og integreringsbedrift med 10 ansatte
- Hovedmål å medvirke til at flere beholder arbeidet, eller kommer ut i arbeid
- De driver egen kafe og bruktbutikk
- Tar på seg oppgaver som vaktmestertenester, gartnerarbeid, snørydding/strøing etc
- Flytter 1. Oktober inn i helt nye kontorer i Fyresdal Næringshage.
For mer informasjon Telemark Lys
Skrevet 30 august 2016
Kristin Vedum, kristin.vedum@silvaconsult.no
Comments are closed.